Nacionalni park Kornati

Prirodne znamenitosti u okolici Zadra

Kada nas netko pita što je tako posebno u Zadru i zašto bi ga trebali posjetiti, često ne znamo od kuda početi. Da li su to mnogobrojne povijesne znamenitosti ili pak prirodne ljepote?

Mi bismo rekli oboje, ali ovdje ćemo posvetiti nekoliko riječi prekrasnim prirodnim znamenitostima u okolici Zadra i našeg hostela za koje mislimo da biste ih trebali vidjeti.

Naime, u širem zadarskom području nalazi se 5 nacionalnih parkova i 2 parka prirode.

KornatiNacionalni park Kornati je na svega 25 kilometara od Zadra, a čini ga veći dio grupe otoka Kornati u dijelu Jadrana u srednjoj Dalmaciji. Ukupna površina parka je oko 220 kvadratnih kilometara, sastoji se od ukupno 89 otoka, otočića i hridi, a gotovo 3/4 površine je prekrasan i bogati morski ekosustav.

NP Kornati obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima, a i dom je rijetkih vrsta, kako na kopnu tako i u podmorju. Svakako najpopularniji fenomen ovog prekrasnog morskog raja su okomite litice “krune” kornatskih otoka okrenuta prema otvorenom moru.

Nacionalni park Paklenica udaljen je otprilike 45 kilometara od Zadra, jedan je od hrvatskih najstarijih nacionalnih parkova, a od 2017. godine upisan je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

NP Paklenica najpoznatiji je po svojim prekrasnim šumama, posebnih onih crnog bora i bukve, ali valja napomenuti i geomorfološke osobitosti parka, poput impresivnih kanjona Male i Velike Paklenice, nekoliko špilja i jama, ali i najviše vrhove poput Vaganskog vrha i Svetog brda.

Nacionalni park Sjeverni Velebit nalazi se samo malo dalje od Paklenice, a također je uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine. Čini ga posebnim raznovrsnost krških fenomena te biljnog i životinjskog svijeta.

KrkaNacionalni park Krka smjestio se na otprilike 70 kilometara od Zadra, a poznat je po velikom broju jezera i slapova, kao i po prekrasnoj rijeci Krki po kojoj je i dobio ime.

Rijeka Krka, koja svojom ljepotom najbolje dočarava prirodni krški fenomen, danas ima 7 sedrenih slapova, a preporučuje se posjetiti u proljeće i ljeti kada je u punom sjaju.

Plitvička jezeraNacionalni park Plitvička jezera je najudaljeniji od Zadra, na nekih 120 kilometara udaljenosti, ali je i dalje prekrasna destinacija koju vrijedi posjetiti. Najstariji je hrvatski nacionalni park a sastoji se od gotovo 30 tisuća hektara šumovitog planinskog kraja sa 16 jezera koji se prepoznaju po kristalno čistoj modrozelenoj vodi.

NP Plitvička jezera također se odlikuje mnogobrojnim riječicama i potocima koji vodom pune jezera, a koja su pak međusobno spojena kaskadama i slapovima koji jednostavno uzimaju dah.

I to je samo kratki popis prirodnih znamenitosti koje vrijedi pogledati u okolici Zadra.

Mi u Downtown Boutique Hostelu smo svjesni ljepote i značaja ovih prirodnih fenomena, pa ćemo vam stoga rado pomoći u organizaciji izleta i posjeta ovim nacionalnim parkovima, kao i drugih povijesnim i prirodnim znamenitostima u našoj okolici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Scroll to top